Pieval
Spreuk van de dag:
Klankschalen

KlankschalenSchalen
De klankschaal of offerschaal, eetkom, schedelkom. Er zijn vele namen aan gegeven omdat van oorsprong ontkennend gereageerd wordt als er gevraagd wordt of de klank als instrument wordt gebruik bij het praten met de goden, geesten, gidsen of als middel om iemand van een kwaal te genezen.

Van oorsprong komt de klankschaal uit de Himalaya. De schalen worden gebruikt door de sjamaan (sjamanisme) In de loop der tijden is de schaal via de sjamanistische Bonrelegie verweven geraakt met het boeddhisme, beiden maken intensief gebruik van klank bij hun rituelen en meditaties. In het verleden was er sprake van een  smidskaste. De schalen werden vervaardig van de aanwezige metalen van de streek waar ze verbleven. Vraag is maakten deze smeden de schalen op eigen initiatief of op verzoek van klanten. Er is ook het verhaal dat de monniken zelf hun schalen vervaardigen. Nu nog zie je vaak dat de Nepalezen er uit eten, niemand heeft ze ooit zien maken op de oude manier.

De schalen die nu vervaardigd worden zijn vaak gegoten, of met beduidend minder legeringen gemaakt. Oorspronkelijk werden ze vervaardigd doormiddel van uitgloeien en kloppen en daardoor is elke schaal uniek in zijn wijze van klank geven en boventoon zingen. Een schaal volgens de overlevering bevat zeven metalen:

Goud - Zon
Zilver - Maan
Kwik - Mercurius
Koper - Venus
IJzer - Mars
Tin - Jupiter
Lood - Saturnus

Malets of kloppersDe kloppers Er zijn schalen met inscripties of alleen maar een soort centers. Deze zijn meestal om de schaal te stemmen. Ook kan een schaal door het gebruik van verschillende legeringen afwijken van kleur, antraciet of brons, koper of zilver kleurig. Er is zelfs sprake van dat een schaal met een bepaalde toon kon worden besteld. Hoe dan ook als je werkt met een schaal wordt het een onderdeel van jezelf, de klanken nemen je op met jouw lichaam als klankkast.

De klopper is het gereedschap waarmee je de schaal kan laten zingen, ze zijn er in vele vormen. De klopper of mallet, als borstel, als balletje, of in de vorm van een korte staf. Het is ook mogelijk om je eigen klopper te vervaardigen van hardhout, witte eik, es, olm of notelaar. Er zijn veel mogelijkheden, zelfs een oude stoelpoot kan als klopper dienen. Meestal wordt de klopper voor een deel omzwachteld met tape, leer, rubber of zelfs krimphoes uit de elektrotechniek. Alles kan in principe als slagstok gebruikt worden zolang het je schaal maar niet beschadigd. Elk materiaal zal een andere toon produceren. Voor het draaien langs de rand van de schaal is leer of tape het beste materiaal en als je met een staf aan wilt slaan wikkel deze dan in vilt of rubber van een behoorlijke dikte. Een goede slagstok haalt de klank zuiver naar voren.

zie ook: Tingsha'sGongGhanta


Copyright © Pieval centrum voor innerlijke groei en bewustwording
Laatst bijgewerkt: